Bağışıklık sistemini güçlendirmek için 9 besin

Mar 06, 2023Rey Organic

Soğuk havalar, kapalı mekanlarda geçirilen vaktin artması, pandemi döneminde çok özlediğimiz sosyalleşmelerin geri dönüşü ile birlikte soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklar da artmaya başladı. Bu dönemi en iyi şekilde atlatabilmek için kendimize yapabileceğimiz en büyük yatırım ise bağışıklığımızı güçlendirmek. Peki nasıl? Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yolu kaliteli uyku, düzenli fiziksel aktivite ve en önemlisi çeşitli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Bağışıklığınızı yükseltmek için günlük beslenmenize eklemeniz gereken besinleri sizler için yazdım.

  1. Sarımsak-Soğan: Güçlü antioksidan kapasitesi sayesinde bağışıklığımızı güçlendiren soğan ve sarımsak sülfür, fosfor, selenyum, C ve B6 vitamini açısından zengin gıdalardır. Çiğ halde tüketerek etkilerinden en yüksek düzeyde faydalanmakla birlikte yemeklerimize, salatalarımıza ve salata soslarımıza ekleyebiliriz. 
  1. Nar: Kış aylarının sevilen meyvesi nar potasyum, lif, C, A vitamini ve niasin içermekle birlikte antioksidan açısından da oldukça zengin. İyi huylu bakteri olan Akkermansia‘yı bol miktarda bulunduran nar bu sayede bağırsak sağlığını korur, sağlıklı bağırsaklar demek iyi bir bağışıklık sistemi demektir! 
  1. Mor Renkli Sebze ve Meyveler: Meyve ve sebzelere mor pigmentini veren antosiyanin aynı zamanda patojenlerle savaşan t-hücrelerinin üretimini destekliyor. Bu sebze ve meyvelere örnek olarak yaban mersini, böğürtlen, siyah üzüm, mor karnabahar, siyah havuç ve mor lahanayı sayabiliriz. 
  1. Badem: İyi bir bitkisel protein kaynağı olan badem hücre hasarını önleyen E vitamini ihtiyacımızın çoğunluğunu sağlıyor. Bademi ara öğün olarak ister çiğ ve bütün halde, ister badem ezmesi olarak beslenmemize ekleyebiliriz. 
  1. Kara mürver: Son yıllarda soğuk algınlığı ve grip tedavisinde adını sıkça duyduğumuz kara mürver antioksidan özellikleri sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletmeye ve virüslerin çoğalmasını engellemeye yardımcı oluyor. Grip üzerinde yapılan bir çalışmada, kara mürver özünün semptomları ortalama dört gün kısalttığını gözlemlenmiş. En iyi etkiyi alabilmek için kara mürveri ısı görmeden taze olarak tüketebilir, smoothie veya juice karışımlarınıza ekleyebilirsiniz. 
  1. Pancar: Bir bardak pancar suyu günlük folat ihtiyacınızın yüzde 37’sini sağlıyor ve bu sayede DNA’nın oluşturulmasına ve onarılmasına yardımcı olarak beyin sağlığını destekliyor. Ek olarak bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde ayakta kalmasında önemli bir rol oynuyor. Pancarı ister çiğ ister pişmiş olarak yemeklerinizde, salatalarınızda, smoothilerinizde tüketebilirsiniz. 
  1. Zencefil: Zencefil, gingerol adında güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan bileşikler içerir. Bu sayede enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Zencefili smoothielerinizde, salata soslarınızda veya çayınıza ekleyerek günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz. 
  1. Zerdeçal: Zerdeçal güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olan kurkumin içerir. Aynı zamanda bağırsak sağlığını destekler. Zerdeçalı karabiber ile birlikte tükerek etkilerinden daha çok faydalanabilirsiniz. 
  1. Ispanak: Lif açısından oldukça zengin olan ıspanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içeriyor. İyice temizlediğiniz ıspanakların ister yemeğini yapın ister çiğ halde salatalarınızda veya juice karışımlarınızda kullanın ama kış aylarında beslenmenizde eksik etmeyin. 

Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklığımızı güçlendirmek için büyük bir faktör ancak kaliteli ve düzenli uyumanın, stresten uzak kalmanın ve düzenli fiziksel aktivitenin de bu halkanın diğer parçaları olduğunu unutmamalıyız.

 

Daha fazla makale

Yorumlar (0)

Bu makale için yorum yok. Mesaj bırakan ilk kişi sen ol!

Bir yorum bırak

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır