Karın şişkinliği ile başa çıkmak için 5 ipucu

Mar 06, 2023Rey Organic

Karın şişkinliği seyahatler, değişen beslenme düzeni, uykusuzluk ve daha birçok nedene bağlı olarak dönem dönem başımızın belası haline gelebiliyor. Peki şişkinliğimizi azaltıp daha düz bir karına sahip olmak için neler yapabiliriz? 

  • Beslenmenizi Gözden Geçirin!

Bazı yüksek lifli besinler gaz oluşumuna sebep olurken bazı besinlerin ise sindirimleri zordur. Böyle besinleri tüketmek şişkinliği arttırabilmektedir. Nohut, fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller; sebzelerden brokoli, karnabahar, brüksel lahanası; tahıllardan bulgur ve buğday sindirimi zor olan ve gaz yapabilen besinler arasındadır. Bu besinler gaz yapabilselerde besin değeri oldukça yüksek ve sağlığa yararlıdırlar.  Örnek olarak kuru baklagiller çok iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Ayrıca her besin her bireyde benzer etkileri göstermeyebilir. Bu da demek oluyor ki bu besinleri beslenmemizden tamamen çıkarmak yerine öncelikle sizdeki etkisini gözlemleyip, şişkinliğe sebep olduğunuzu düşündüğünüz besinleri ölçülü ve kontrollü tüketmek şişkinliği azaltmaya yardımcı olacaktır. 

  • Hareket Edin!

Fiziksel aktiviteler bağırsak hareketlerimizin düzenlenmesini destekler. Kan dolaşımını hareketlendirerek vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır. Yapılan çalışmalar 10-15 dakikalık kısa yürüyüşlerin dahi şişkinliği azalttığını göstermektedir. Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız her gün düzenli yürüyüş yapmak bağırsak hareketlerinizi düzenler ve şişmiş karnınızdan kurtulmanızı sağlar. Hadi bahaneleri bir kenara bırakıp hareket etmeye başlayalım! 

  • Porsiyon miktarınızı küçültün, yeme sürenizi uzatın!

Her yemek sonrası midenizi çok dolu ve karnınızı şişmiş hissediyorsanız porsiyon kontrolünüzü kaybetmiş olabilirsiniz. Tabağınızı daha küçük porsiyonlarla sağlıklı, çeşitli ve fonksiyonel besinlerden oluşturun. Daha hızlı acıktığınızı hissediyorsanız beslenmenize ara öğünler ekleyin. Yemeğinizi daha sakin ve yavaş tüketmeye çalışın, lokmalarınızı daha fazla çiğneyin. Bu sayede besinlerin sindirimine ve doğal olarak şişkinliği azaltmaya yardımcı olacaksınız. 

  • Laktoz intoleransınız olabilir mi?

Süt şekeri olarak da bilinen laktoz süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Bazı bireylerde laktaz enzimi yeterli değildir ve bu kişiler laktozu sindiremez. Bu duruma laktoz intoleransı adı verilir. Sindirimin sağlanamadığı durumlarda, laktoz bağırsaktan geçerken daha fazla su çekerek şişkinlik, mide ağrısı, artan gaz ve şişkinlik gibi semptomlara neden olur. Laktoz intoleransınız olup olmadığını öğrenmek için süt ve süt ürünleri tükettikten sonra vücudunuzun nasıl bir tepki verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Eğer süt ve süt ürünleri tükettikten sonra şişkinlik yaşıyorsanız laktozsuz seçeneklerini tüketebilir veya bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz. 

  • Probiyotiklerden Faydalanın!

Probiyotikler fermente gıdalar ve takviyeler ile vücuda alınan bağırsak dostu canlı mikroorganizmalardır. Yapılan araştırmalar probiyotiklerin sindirim sistemindeki yararlı bakterileri arttırarak mikrobiyata dengesini düzenlediğini ve bu sayede şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Probiyotiklerden faydalanmak için turşu, kombucha, kvass gibi fermente gıdalar veya yoğurt, kefir tüketebileceğiniz gibi dışarıdan takviye olarak tablet veya saşe formlarını kullanabilirsiniz. 

Daha fazla makale

Rey OrganicMar 06, 20230 yorum

Yorumlar (0)

Bu makale için yorum yok. Mesaj bırakan ilk kişi sen ol!

Bir yorum bırak

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır